Top 10 restaurants de cuina catalana a Catalunya: autèntics, casolans i amb plats per a llepar-se els dits
Quan penso en el que més m’agrada de viure a Catalunya, el primer que em ve al cap és el menjar. La nostra cuina catalana és rica, variada i amb un caràcter únic que barreja mar i muntanya, tradició i creativitat. Per això, avui et porto una selecció personal dels 10 millors restaurants de cuina catalana repartits per tot el territori.
No és una llista a l’atzar: he tingut la sort de tastar molts d’ells, i els que no, han estat recomanats per amics de confiança i gourmets dels bons. Aquí hi trobaràs des de llocs amb estrella Michelin fins a fondes històriques que porten segles servint plats de cullera com els de la iaia.
1. El Celler de Can Roca (Girona)

💫 Alta cuina amb ànima catalana
Un dels millors restaurants del món i amb raó. Aquí els germans Roca han portat la cuina catalana a un nivell artístic. Cada plat és una experiència sensorial, però sense perdre de vista les nostres arrels.
- 🥘 Plat estrella: menú degustació “El món vegetal” o “Records d’infància”
- 💶 Preu mitjà: 250–300 € (menú degustació)
- 📍 Girona ciutat
Perfecte per a una ocasió molt especial o si et ve de gust fer-te un homenatge inoblidable.
2. 7 Portes (Barcelona, Barceloneta)

⏳ Història viva de la cuina catalana
Aquest clàssic va obrir el 1836 i encara avui serveix alguns dels arrossos i plats tradicionals més ben executats de Barcelona. Ambient elegant però sense pretensions, i un servei dels d’abans.
- 🥘 Plat estrella: Paella Parellada (sense espines ni closques)
- 💶 Preu mitjà: 40–60 €
- 📍 Passeig d’Isabel II, 14, Barcelona
Ideal per anar amb la família o per ensenyar a algú de fora el que és un bon arròs “de veritat”.
3. Can Culleretes (Barcelona, Gòtic)

🍷 El restaurant més antic de Catalunya
Fundat el 1786, aquest restaurant respira història a cada racó. La carta és pura tradició: canelons, estofats, caragols, postres de tota la vida…
- 🥘 Plat estrella: Canelons casolans i botifarra amb seques
- 💶 Preu mitjà: 25–35 €
- 📍 Carrer d’en Quintana, 5, Barcelona
Un viatge en el temps que val la pena. A més, el tracte és molt familiar.
4. Los Caracoles (Barcelona, Gòtic)

🔥 Carn al foc i receptes centenàries
Si t’agraden els plats amb caràcter, aquí gaudiràs. Tot es cuina al moment i en forn de llenya. Les gambes a la planxa i els caragols són mítics.
- 🥘 Plat estrella: Caragols i pollastre a l’ast
- 💶 Preu mitjà: 30–45 €
- 📍 Carrer dels Escudellers, 14, Barcelona
Molt bona opció si estàs de passeig pel centre i et ve de gust menjar “com cal”.
5. Ca l’Estevet (Barcelona, Raval)

🍽️ Tradició honesta a preu just
Un dels meus preferits per a un bon menú de migdia. Aquí el producte és el protagonista i les receptes respecten al 100 % la cuina catalana clàssica.
- 🥘 Plat estrella: Bacallà a la llauna, mandonguilles amb sípia
- 💶 Preu mitjà: 30 € menú complet
- 📍 Carrer de Valldonzella, 46, Barcelona
Lloc sense postureig on es menja estupendament bé.
6. L’Olivé (Barcelona, Eixample)

🌿 L’equilibri perfecte entre modernitat i tradició
Una carta ben pensada, productes de temporada i una execució impecable. Molt bona opció si busques alguna cosa elegant sense passar-te de pressupost.
- 🥘 Plat estrella: Pèsols del Maresme amb botifarra negra
- 💶 Preu mitjà: 35–45 €
- 📍 Carrer de Balmes, 47, Barcelona
Perfecte per a un sopar romàntic o un àpat especial en parella.
7. Petit Comité (Barcelona, Passeig de Gràcia)

👨🍳 La visió moderna de Nandu Jubany
Aquí la cuina catalana es presenta amb una estètica més actual. El producte continua sent el rei, però amb un toc sofisticat. El local també és preciós.
- 🥘 Plat estrella: Canelons de pollastre de pagès
- 💶 Preu mitjà: 50–65 €
- 📍 Passatge de la Concepció, 13, Barcelona
Ideal per sorprendre algú o gaudir de la cuina catalana amb glamour.
8. Sergi de Meià (Barcelona, Eixample)

🌱 Slow food, producte de proximitat i molt sabor
Un restaurant que aposta pel territori i la sostenibilitat. Aquí tot és de temporada i elaborat amb cura.
- 🥘 Plat estrella: Arròs cremós amb bolets i bacallà
- 💶 Preu mitjà: 40–55 €
- 📍 Carrer d’Aribau, 106, Barcelona
Si ets dels que gaudeixen de cada mos, aquest lloc t’encantarà.
9. Fonda Pepa (Barcelona, Gràcia)

🍖 Receptes de sempre amb un punt canalla
Una fonda moderna que juga amb els sabors tradicionals però els presenta de forma molt original. Bon ambient, bons vins i cuina d’olla.
- 🥘 Plat estrella: Cap i pota amb romesco
- 💶 Preu mitjà: 35–40 €
- 📍 Carrer de Còrsega, 343, Barcelona
Perfecte per anar amb amics i compartir plats.
10. Maleducat (Barcelona, La Bordeta)

🥩 Creativitat sense perdre el respecte a la tradició
Cuina catalana amb actitud, sabors potents i plats que et sorprenen. Una carta curta però ben pensada.
- 🥘 Plat estrella: Rigatoni de llebre i tòfona
- 💶 Preu mitjà: 35–50 €
- 📍 Carrer de la Constitució, 182, Barcelona
Molt recomanable si t’agrada provar coses noves sense deixar de banda els orígens.
🍽️ En resum

Des dels menús de migdia més autèntics fins als sopars gastronòmics més sofisticats, la cuina catalana té opcions per a tots els gustos i butxaques. Aquesta llista és un homenatge a aquells llocs que continuen cuinant amb ànima i que fan que seure a taula sigui un veritable plaer.